Hoe maken wij natuurlijke zeep?

Hoe maken wij natuurlijke zeep?
27 februari 2018 Het Zeeplokaal

Hoe maken wij natuurlijke zeep?

In deze blog vertellen we over de methode die wij gebruiken voor het maken van zeep. Het Zeeplokaal maakt zeep op basis van de koude methode, ook wel “cold process soap” genoemd.

We vinden het belangrijk om te benadrukken, dat je altijd veiligheidsmaatregelen moet treffen en je goed moet inlezen als je zelf zeep gaat maken. Deze blog is geen handleiding voor het maken van zeep! Nogmaals: lees jezelf goed in voordat je aan de slag gaat.

Scheikunde in de zeepkeuken

Zeep maken is scheikunde! Bij het Zeeplokaal willen we alleen plantaardige en natuurlijke ingrediënten in het eindproduct. Om zeep te maken heb je vetten nodig. Wij gebruiken alleen plantaardige en vaak biologisch geproduceerde vetten, bijvoorbeeld biologische kokosolie of olijfolie. Die vetten moeten worden verzeept. Dat is nodig om een blok zeep te kunnen vormen en je met deze oliën schoon te kunnen maken.

Voor het verzepen voegen wij loog aan de vetten toe. Klinkt eng, is het niet. Het is scheikunde, eigenlijk heel interessant. Loog is een mix van Sodium Hydroxide en water. De Sodium Hydroxide lossen we op in water. Dan ontstaat er loog. De grondstof die er voor zorgt dat we de oliën kunnen verzepen.

Plantaardige olie voor het maken van zeep

De oliën worden verwarmd zodat de vaste oliën als kokosolie vloeibaar worden. Als de plantaardige oliën en loog beide op de juiste temperatuur zijn, kan de loog bij de oliën worden gevoegd.

Dan gaan wij aan de slag met een handmixer. Al heel snel verandert de inhoud van de pan in een mooie gladde massa. Dit is ook het moment dat we etherische oliën, klei en andere fijne natuurlijke ingrediënten toevoegen. Ondertussen hebben we de zeepmallen klaargezet en kunnen we deze volgieten met de nu nog vloeibare zeep massa.

Rijpingstijd

Enkele dagen na het volgieten van de zeepmallen, kunnen de zeepstaven uit de mallen worden gehaald. De zeepstaven worden in stukken van ongeveer 110 gram gesneden (vaak ietsje meer) en dan moeten de zepen vier tot zes weken rijpen.

In deze periode harden de zepen uit, zodat een zeep lang meegaat. Het overtollige water wordt dus verdampt. Loog zit niet in onze eindproducten. We overvetten een zeep standaard, dit betekent dat we naar verhouding  meer plantaardige oliën in de zeep verwerken, dan loog kan verzepen. Hierdoor vermijden we dat er toch loog in het eindproduct zit én het zorgt er voor dat een zeep fijn verzorgt (en  je huid niet uitdroogt).

Glycerine

We noemden het al: het verzorgende aspect van een zeep die met deze methode gemaakt is. Dat komt door de glycerine. Door het verzepingsproces ontstaat er van nature glycerine, zonder dat wij dit zelf hoeven toe te voegen. Bij fabriekszeep wordt dit vaak afgeroomd, zodat het apart verkocht kan worden. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Zeep met havermout

Natuurlijk?

Als je nog nooit van deze methode hebt gehoord, kunnen wij ons voorstellen dat het wel een beetje eng klinkt. Of in ieder geval niet natuurlijk. Het is maar net hoe je natuurlijk definieert. Voor ons bestaat er geen natuurlijkere reactie dan bovenstaande stukje scheikunde en is het een mooie methode om alleen die ingrediënten in de zeep te hebben die we willen. Door het koude proces worden hele hoge temperaturen vermeden, daardoor blijven de fijne eigenschappen en werking van de ingrediënten behouden. Bijvoorbeeld, de reinigende werking van zwarte actieve kool in onze zepen. Natuurlijke zeep betekent voor ons: ingrediënten uit de natuur verwerken. Dat is wat we bij het Zeeplokaal het liefste doen. Met bovenstaande methode hebben we geen conserveringsmiddelen nodig om de zeep stabiel te houden.

Was jij al bekend met bovenstaande methode? Of is dit helemaal nieuw? Wij zijn heel erg benieuwd, dus laat hieronder een reactie achter!

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

BewarenBewaren

Comments (11)

  1. Marjan 5 jaar geleden

    Jullie schrijven de hoeveelheden er niet bij. Die zou ik toch wel graag willen weten. Waar ik verder heel benieuwd naar ben is het maken van zeep uit as. As is ook een loog, heb ik me laten vertellen. Verder groeien er in mijn omgeving bloemen die zeepbloemen genoemd worden…hoe maak je zeep uit planten? Ik zou het geweldig vinden als jullie me de antwoorden in een reactie zouden sturen. Daarom bedank ik maar vast. Overigens: de loog waar jullie het over hebben: dat is toch caustic soda? of vergis ik me?

    • Auteur
      Het Zeeplokaal 5 jaar geleden

      Hoi Marjan,
      Bedankt voor je bericht!
      De hoeveelheden zijn een geheimpje van de smid 😉 We zetten onze formules niet online.
      Zeep van as maken is een zeer oude methode (schijnt te dateren uit het Romeinse tijdperk). Zelf hebben we hier geen ervaring mee, ken ook zo 1,2,3 geen bedrijf die daar wel mee werkt.

      Zeep met zeepkruid maken is iets dat nog op het wensenlijstje staat om uit te proberen.
      Loog is inderdaad een caustische soda.
      Hopelijk heb je iets aan bovenstaande informatie!
      Groet, Thijske van het Zeeplokaal

  2. Dionne 5 jaar geleden

    Waarom geen hoeveelheid bij ik heb alleen van de caustic en 3… ml water nodig op 7.. ml olie en 3…ml olie

    • Auteur
      Het Zeeplokaal 5 jaar geleden

      Hoi Dionne, we gaan hier inderdaad niet in op de hoeveelheden. De insteek was iets vertellen over onze werkwijze. Er is blijkbaar wel vraag naar, dus wie weet volgt er een artikel waar we ingaan op de verhoudingen bij het maken van zeep.

  3. Mieneke 4 jaar geleden

    Hoi, met interesse (als chemicus) las ik jullie stukje over zeep maken. Ik wil zelf ook zeep gaan maken. Ik heb wel een aanvulling op jullie chemische uitleg, want die kan nog wel iets beter. Bij het toevoegen van natrium hydroxide (sodium hydroxide) van water vindt er nog geen chemische reactie plaats! Het is alleen het proces van dat de korrels oplossen in water. Van vaste stof gaat het over in oplossing. Voorzichtigheid is hierbij wel geboden, want de oplossing wordt erg warm! Er ontstaat loog. Om precies te zijn natronloog. Een loog is een soort verzamelnaam, je kunt meerdere soorten logen maken, het hangt af welke stof je oplost. Er bestaan zuren en logen. Het verschil is dat zuren een lage PH-waarde hebben en een zuurgroep en logen hebben een alkalische groep (OH) en een hoge pH. Hopelijk hebben jullie iets aan deze informatie en kunnen jullie je verhaal nog aanvullen.
    Verder veel succes met het Zeeplokaal. Erg leuk, zulke handgemaakte zepen!

    • Auteur
      Het Zeeplokaal 4 jaar geleden

      Hoi Mieneke,

      Bedankt voor je aanvulling! Sodium Hydroxide lost inderdaad op in water. Met “reactie” bedoelden we niet zozeer de chemische reactie, maar wij zullen dit aanpassen om het te verduidelijken!
      Dit artikel is bedoeld om onze klanten een inkijkje te geven hoe we zeep maken, dus we hebben het enigszins beperkt tot de kern zodat het leuk blijft om te lezen (in plaats van een hele lap vaktaal :)).
      Succes met zeep maken!

      Groetjes,
      Thijske

  4. Claudia 4 jaar geleden

    Kan ik bij jullie ook mijn eigen zeep laten maken?
    Zoja
    WT is de minimale afname?
    Groetjes Claudia

    • Auteur
      Het Zeeplokaal 4 jaar geleden

      Hoi Claudia,

      Bedankt voor je bericht!
      We maken alleen onze eigen zeep.

      Veel succes!
      Met vriendelijke groet,
      Thijske

  5. Kenya 4 jaar geleden

    Wat een leuk idee! Bedankt voor de tips 🙂

    • Auteur
      Het Zeeplokaal 4 jaar geleden

      Bedankt voor je reactie en graag gedaan!

  6. Leuke methode, nooit eerder geprobeerd, maar zou dit zeker nog een keer willen proberen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*