Hoe maken wij natuurlijke zeep?

Hoe maken wij natuurlijke zeep?
27 februari 2018 Het Zeeplokaal

Hoe maken wij natuurlijke zeep?

In deze blog vertellen we over de methode die wij gebruiken voor het maken van zeep. Het Zeeplokaal maakt zeep op basis van de koude methode, ook wel “cold process soap” genoemd.

We vinden het belangrijk om te benadrukken, dat je altijd veiligheidsmaatregelen moet treffen en je goed moet inlezen als je zelf zeep gaat maken. Deze blog is geen handleiding voor het maken van zeep! Nogmaals: lees jezelf goed in voordat je aan de slag gaat.

Scheikunde in de zeepkeuken

Zeep maken is scheikunde! Bij het Zeeplokaal willen we alleen plantaardige en natuurlijke ingrediënten in het eindproduct. Om zeep te maken heb je vetten nodig. Wij gebruiken alleen plantaardige en vaak biologisch geproduceerde vetten, bijvoorbeeld biologische kokosolie of olijfolie. Die vetten moeten worden verzeept. Dat is nodig om een blok zeep te kunnen vormen en je met deze oliën schoon te kunnen maken.

Voor het verzepen voegen wij loog aan de vetten toe. Klinkt eng, is het niet. Het is scheikunde, eigenlijk heel interessant. Loog is een mix van Sodium Hydroxide en water. Door de Sodium Hydroxide bij het water te voegen ontstaat er een reactie. Dan ontstaat er loog. De grondstof die er voor zorgt dat we de oliën kunnen verzepen.

Plantaardige olie voor het maken van zeep

De oliën worden verwarmd zodat de vaste oliën als kokosolie vloeibaar worden. Als de plantaardige oliën en loog beide op de juiste temperatuur zijn, kan de loog bij de oliën worden gevoegd.

Dan gaan wij aan de slag met een handmixer. Al heel snel verandert de inhoud van de pan in een mooie gladde massa. Dit is ook het moment dat we etherische oliën, klei en andere fijne natuurlijke ingrediënten toevoegen. Ondertussen hebben we de zeepmallen klaargezet en kunnen we deze volgieten met de nu nog vloeibare zeep massa.

Rijpingstijd

Enkele dagen na het volgieten van de zeepmallen, kunnen de zeepstaven uit de mallen worden gehaald. De zeepstaven worden in stukken van ongeveer 110 gram gesneden (vaak ietsje meer) en dan moeten de zepen vier tot zes weken rijpen.

In deze periode harden de zepen uit, zodat een zeep lang meegaat. Het overtollige water wordt dus verdampt. Loog zit niet in onze eindproducten. We overvetten een zeep standaard, dit betekent dat we naar verhouding  meer plantaardige oliën in de zeep verwerken, dan loog kan verzepen. Hierdoor vermijden we dat er toch loog in het eindproduct zit én het zorgt er voor dat een zeep fijn verzorgt (en  je huid niet uitdroogt).

Glycerine

We noemden het al: het verzorgende aspect van een zeep die met deze methode gemaakt is. Dat komt door de glycerine. Door het verzepingsproces ontstaat er van nature glycerine, zonder dat wij dit zelf hoeven toe te voegen. Bij fabriekszeep wordt dit vaak afgeroomd, zodat het apart verkocht kan worden. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Zeep met havermout

Natuurlijk?

Als je nog nooit van deze methode hebt gehoord, kunnen wij ons voorstellen dat het wel een beetje eng klinkt. Of in ieder geval niet natuurlijk. Het is maar net hoe je natuurlijk definieert. Voor ons bestaat er geen natuurlijkere reactie dan bovenstaande stukje scheikunde en is het een mooie methode om alleen die ingrediënten in de zeep te hebben die we willen. Door het koude proces worden hele hoge temperaturen vermeden, daardoor blijven de fijne eigenschappen en werking van de ingrediënten behouden. Bijvoorbeeld, de reinigende werking van zwarte actieve kool in onze zepen. Natuurlijke zeep betekent voor ons: ingrediënten uit de natuur verwerken. Dat is wat we bij het Zeeplokaal het liefste doen. Met bovenstaande methode hebben we geen conserveringsmiddelen nodig om de zeep stabiel te houden.

Was jij al bekend met bovenstaande methode? Of is dit helemaal nieuw? Wij zijn heel erg benieuwd, dus laat hieronder een reactie achter!

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

BewarenBewaren

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*